Rafflesia Maleisisch Borneo

15 Augustus tot 3 September 2001Laat de Tiger maar aanrukken.


Boottaxi-onderonsje.

Aankomst
In Kuching worden we verwelkomt door Trice, Fekke, Tiger bier en de verstrengelende hitte van de tropen.De oerang oetan's 'showen' hun lichamen, als ze merken dat ze op de foto komen.


Druk bezocht eettentje in een warenhuis in Kuching

Waardevolle wetenswaardigheden
Met gids Louis gaan we de volgende dag op pad om in Semonggok de orang oetans te bekijken. Louis zit vol wijsheden, met name als het om "eten" gaat; een hťťl belangrijk aspect in het leven van een Maleier:

Wist u dat de orang oetan zijn eten in 6 uur verteerd? Daarom zijn ze zo sterk!

En.. ze zijn kieskeurig en jaloers. Louis weet kleurig te vertellen over een jaloers mannetje die de buik van een zwangere minnares open rijt omdat ze vreemd was gegaan met een ander.
Rafflesia.


Het binnenste, met een specifieke vlieg die wordt aangetrokken door de heerlijke rottende lucht.


Animatie met de 'shy princes'.


Tussen de bamboe-orchideeŽn.

De middag komt tot bloei
In de middag volgt een twee uur lange autorit naar Gunung Gading NP waar de Rafflesia in bloei staat.

Deze grootste bloem ter wereld doet er 9 maanden over om tot bloei te komen en laat zich vervolgens dan maar 5 dagen zien. In het park was er nu maar eentje in bloei en het was een "kleintje" (slechts 45 cm).

De parkwarden leidt ons met veel enthousiasme rond en we zien een vliegend draakje, luisteren naar de valsspelende gitaar-cicade en spelen met de kruidjes-roer-me-niet.

Op de terugweg genieten we van de wijsheden van de opa van Louis; een chinees die is gevlucht naar Maleisie omdat ie niet zijn voorhoofd wilde laten zien aan de goden noch aan zijn staart getrokken wilde worden. En voor de Japanners wilde hij zeker niet buigen. Hij is 4 jaar geslagen vanwege het niet buigen en heeft daar een doof oor en een blind oog aan overgehouden. "Je kunt iedereen bedriegen, behalve jezelf".

Ondertussen wordt er en passant even gestopt vanwege de bamboe-orchideeŽn langs de weg.

Verder(naar Bako National Park, klik hier)